Hvad er seksualitet?

Seksualitet handler om, hvordan man har sex. Men det handler også om, hvad og hvem man i det hele taget er tiltrukket af.

Seksualitet handler også om kærlighed, intimitet og relationer.  Vores seksualitet påvirkes af en blanding af biologiske, psykologiske og sociale forhold.

Vi er alle født med en disponering for en seksualitet. Man kan sige, at vi alle har en mulig seksualitet i os, men at det ikke er sikkert, at den viser sig på den måde, vi forventer. Der sker en udvikling af vores seksualitet i løbet af vores liv.

Det er ikke al intimitet, der er seksuelt. Fx kan et barn godt opleve kærlighed og almindelige kys og kram fra sine forældre, men børn har ikke en seksualitet i voksen-forstand, og de vil ikke have sex. 

Her bliver vi bevidste om vores seksualitet og begynder at forbinde den med seksuel nydelse. Vores seksualitet kan ændre sig hele livet. Fx kan ens seksuelle fantasier skifte.

Der er flere ting, der påvirker, hvordan vi fungerer seksuelt, og hvad vi er tiltrukket af. Der er biologiske faktorer, og der er psykologiske og sociale forhold. Hvad vi oplever gennem livet, hvad vi ser på tv, film og digitale medier. Det påvirker alt sammen vores seksualitet.

Video: Hvad er seksualitet?

Se video med læge og professor Christian Graugaard om, hvad seksualitet er.