Hvordan taler jeg med mine forældre om svære ting?

Det kan være svært at finde modet til at fortælle sine forældre om private og svære ting, fx det at have seksuelle følelser og tanker om børn. Men det er vigtigt, at du får åbnet op om dine bekymringer, så du ikke går med dem alene.

Du kan forberede dine forældre på at høre om dine tanker ved at give dem det brev, vi har skrevet for dig.

Her finder du en række råd, som du kan bruge, inden du fortæller dine forældre om de bekymringer og tanker, du går med.

1. Overvej, hvordan du vil snakke med dine forældre
Er det nemmere at snakke med begge dine forældre samtidig, eller er det mere trygt at tale med én? Vil du tale med dem ansigt-til-ansigt eller vil det være nemmere for dig at skrive et brev eller en SMS til dem? Du bør også overveje, hvor og hvornår du åbner dig op overfor dem. Vi anbefaler, at I har samtalen et sted, der føles trygt og på et tidspunkt, hvor I ikke bliver afbrudt.

2. Øv dig i at fortælle det
Inden samtalen kan det være en god idé at tænke igennem, hvordan du vil sige det. Du kan fx øve dig i at sige det højt. Hvis man har øvet sig i at fortælle det inden, kan det være nemmere at få sagt i selve situationen. 

3. Lav en aftale på forhånd
Det er vigtigt, at både du og dine forældre finder det rigtige tidspunkt, så jeres samtale ikke bliver forhastet eller presset. Derfor er det en god ide at lave en aftale på forhånd. Du kan fx sige, at du har noget, du gerne vil fortælle dem, og spørge om de har tid til at snakke efter aftensmaden. Sørg for vise, at det er vigtigt for dig. Hvis det er for svært at spørge, kan du overveje at lave aftalen over SMS.

4. Fortæl, at det er svært for dig at tale om
Det kan være en hjælp, hvis du starter med at forklare dine forældre, at det er svært for dig at åbne op, og at du er kommet til dem, fordi du har brug for deres støtte. Du kan fortælle dem, at du er begyndt at have følelser og tanker, som du ikke selv har bedt om, men at du har brug for, at de ved det, så du kan få hjælp til at håndtere dem.

5. Prøv at sætte ord på dit problem
Fortæl dem, hvad dit problem er, og hvordan du har det. Husk på, at dine forældre vil dig det bedste. Du kan fx fortælle, at du har seksuelle tanker om personer, der er meget yngre end dig selv. Og at du er meget bekymret og nervøs over at have disse tanker.

6. Forklar dem, at der er hjælp at hente
Du kan fortælle dine forældre, at du ved, at det er en stor mundfuld. Du kan forklare, at du ikke er den eneste, der har det sådan, og at du kan få professionel hjælp og støtte. Du kan eventuelt fortælle dem om denne hjemmeside.

Kan du ikke få dig selv til, at fortælle dine forældre om det face-to-face? 

Så kan du i stedet give dine forældre dette brev.