Hvordan får jeg mod til at fortælle andre om mine problemer og tanker?

Man kan nemt blive forvirret og stresse sig selv, når man tænker på, hvordan man skal tale med andre om sine problemer. Det kan derfor hjælpe at skrive sine tanker ned, hvis man har svært ved at tale med andre.

Vores tanker opstår hurtigt, og pludselig kommer der en tanke til. Og så kan det være svært at tænke en tanke til ende. Når man skriver, kan man kun skrive én tanke ad gangen. Det kan skabe ro i hovedet. Det kan også hjælpe dig til bedre at forstå dine tanker og følelser – selvom de måske ikke er rare.

Det kan være en god måde at øve dig i at fortælle om de tanker, som du har svært ved at få sagt til andre. Det kan føles som at tale med et andet menneske, når du skriver dine tanker ned. På den måde kan du give dig selv mod til at sige det til andre i virkeligheden.

Det er ikke din skyld, at du har disse tanker 
Du har ikke bedt om at have de tanker og de følelser, du har. Det skal du huske på, hvis du er nervøs for at åbne dig, og for at dine forældre bliver sure på dig. Du er ikke en dårlig person, fordi du har de følelser og tanker, du har. Du skal ikke straffes for at have det sådan. Tværtimod har du ret til at få hjælp. Du fortjener et godt liv, hvor du ikke skal være bange for, om du er til fare for dig selv eller andre.  

Få mere viden 
Det er helt i orden, hvis du er i tvivl om, hvad du skal sige, eller hvem du skal tale med. Du kan læse mere her om, hvad du skal fokusere på, før du fortæller om dine tanker til andre.

Video: Hvad kan du gøre, hvis du har svært ved at sige det højt?

Se video med psykolog Kuno Sørensen, der fortæller om, hvad du kan gøre, hvis du har svært ved at fortælle andre om, at du har seksuelle tanker om børn.


Hvis du allerede nu vil lære mere om, hvem du kan tale med, så har vi to artikler til dig: